Znáte kultovní lampu Tiffany?

Přeneste se s námi do světa historie, snové fantazie a lidského umu.

Pohled do historie

Vitrážové lampy zkrášlují naše příbytky již od konce 19. století, kdy Louis Comfort Tiffany, americký designér a podnikatel, přišel s technikou vitrážování. Vytvořil kultovní Tiffany lampu, charakteristickou mozaikovým sklem, které prostřednictvím světla ožívá a přináší okouzlující hru barev. Lampy Tiffany jsou známé originálními vzory, harmonickými barevnými paletami a vitrážemi podobnými šperkům.

Stolní vitrážová lampa Tiffany 69

Ručně vyrobené originální kousky

Každá lampa Tiffany je ručně vyrobena zručnými řemeslníky, nevyrábí se sériově ani strojově. Je to časově náročný proces s jedinečným postupem. Nejprve se na karton nakreslí vzor lampy. Každý dílek se očísluje a určí se mu barva. Podle předlohy se vyříznou ze skla jednotlivé části a obrousí se do požadovaného tvaru. Na okraje se aplikuje samolepící měděná fólie, která spojí jednotlivé kousky. Spoje se ještě přiletují cínem, aby lampa pevně držela tvar. Na závěr prochází lampa důkladným čistícím procesem.

Závěsná vitrážová lampa Tiffany 211

Přírodní styl Tiffany

Přírodní styl je velmi tradiční. Je to první design, který se začal používat u Tiffany lampy. Je o květinových motivech a výtvorech inspirovaných přírodou. Představuje všechny poklady, které příroda přináší. Díváte se na čistá umělecká díla a barevné doteky přírody. Typické stínítko Tiffany může představovat šumivý roj vážek, energický růst jarních květin nebo změť révy vinné zralé ke sklizni. Tyto vzory jsou oživeny harmonickým uspořádáním výrazných barev, které skvěle hrají s kontrastními a doplňkovými odstíny.

Závěsná vitrážová lampa Tiffany 201

Geometrické vzory v Tiffany stylu

Geometrické vzory se staly velice módními v období Art Deco. Typické je použití symetrických vzorů, které se v designu lampy opakují. Pro tento styl se obvykle využívá barevně kontrastní sklo. Jednoduchým tipem pro zvýraznění barev je vždy použít čirou žárovku, namísto perleťových nebo opálových. Ta vytváří sytější světelný efekt, kdy více vynikne průsvitná či mléčná textura skla.

Stolní vitrážová lampa Tiffany 230

Ikonické Tiffany lampy se již více než století drží v žebříčcích popularity. Uplatnění najdou v moderních i klasických interiérech, kde navozují teplo, příjemnou atmosféru a harmonii. Z naší nabídky si můžete vybrat z různých vzorů a typů, ať už hledáte závěsný lustr, stropní svítidlo, nástěnné svítidlo nebo stolní či stojací lampu.

 <<< předchozí článek      zpěť na všechny články     nasledující článek >>>

Príjem objednávok a doručovanie medzi sviatkami

X
Platobne metody
Nastavení cookies