Koupelnová svítidla - tipy a inspirace

Vhodně zvolené osvětlení je důležitou součástí každé koupelny. Při výběru koupelnových svítidel je ovšem třeba kromě designové stránky myslet i na bezpečnost.

Vlhkost a voda v koupelně se s elektřinou nemají příliš v lásce. Při výběru koupelnového osvětlení proto dbáme, aby měla svítidla ochranu proti vniknutí vody. Tato vlastnost se označuje zkratkou IP. Čím je hodnota IP vyšší, tím větší ochranu svítidlo má. Pro místa, kde hrozí bezprostřední kontakt svítidla s vodou (např. do sprchového koutu) je vhodné zvolit svítidlo s ochranou nad IP 44. V okolí umyvadla či vany (od vzdálenosti cca 60 cm od zdroje) lze použít koupelnová svítidla s IP 44. V ostatních částech koupelny postačují svítidla s krytím IP 20, což je běžné krytí interiérových svítidel, která nedocházejí do styku s vodou.

Hlavní stropní osvětlení koupelny

Pro centrální osvětlení místnosti jsou nejvhodnější stropní modely, které jsou prostorově úspornější. Svítidla by totiž neměla příliš zasahovat do prostoru, aby zbytečně nezabírala místo v koupelně. Stropní lampa by měla osvětlit celou místnost. Technické normy doporučují mít v koupelnových prostorách minimálně 250 lumenů na m2. Při velikosti koupelny cca. 2x3m = 6m2, budeme potřebovat přibližně 1500 lumenů. Výběr osvětlení přizpůsobujeme velikosti, dispozici a stylu koupelny. Jelikož světlo v koupelně má spíše funkční než estetickou úlohu, svítidla jsou většinou minimalistická a designově méně nápadná. Pro relax a romantiku jsou vhodná například svítidla s možností stmívání.

 

Stropní LED svítidla Madras se 4-krokovým stmívačem

Stropní bodové osvětlení koupelny

Jako alternativu k centrálnímu stropnímu osvětlení můžeme zvolit sérii více bodových svítidel. Ty jsou vhodné zejména do větších koupelen, kde je pak světlo příjemně rozptýleno v celém prostoru. Některá bodová svítidla jsou přisazena ke stěně, jiná mají možnost zapuštění do sádrokartonu. V nabídce najdeme bodová svítidla různých velikostí, tvarů či použitých materiálů.

 

Bodová svítidla do koupelny

Nástěnná svítidla do koupelny

Mimořádně oblíbeným řešením je kombinace stropního a nástěnného osvětlení koupelny. Nástěnné lampy nám pomohou dokonale osvětlit náš odraz v zrcadle. Přiznejme si, že právě před zrcadlem v koupelně trávíme spoustu času. Je to také místo, kde provádíme většinu hygienických úkonů a kosmetických úprav. Nanášení make-upu, mytí zubů či holení se, to vše jsou činnosti, jejichž výsledek si vždy chceme v zrcadle zkontrolovat, což je ovšem bez dostatečného světla nemožné. Osvětlení z obou stran zrcadla zajistí, že světlo bude dopadat rovnoměrně na obě strany obličeje. Druhým populárním způsobem je nástěnné světlo přímo nad zrcadlo.

 

LED svítidlo nad zrcadlo ze série Tremolo

LED koupelnová svítidla

Díky technologii LED získáme plnohodnotné osvětlení koupelny s nízkými náklady na spotřebu energie. LED svítidla mají různou teplotu světa, od téměř modré barvy až do tmavě žluté. Teplota světla je uváděna v kelvinech – čím více kelvinů, tím studenější a modřejší světlo. Těsně před spaním bychom se neměli vystavovat studené barvě světla – ta blokuje tvorbu melatoninu a těžší se nám bude usínat nebo budeme hůře spát. Při hlavním osvětlení koupelny je proto vhodné zvolit neutrální nebo teplou barvu světla. Nad zrcadlo volíme neutrální bílou barvu, která nezkresluje barvu pokožky.

 

Stropní LED svítidlo ze série Lenys

Věříme, že jsme vás inspirovali a na svoji koupelnu si pořádně posvítíte :-)

 <<< předchozí článek      zpěť na všechny články     nasledující článek >>>

Príjem objednávok a doručovanie medzi sviatkami

X
Platobne metody
Nastavení cookies